.

Sunday, April 4, 2010

Ce e capsuna?

Capsuna de gradina este o planta comuna din genul Fragaria care este cultivata pentru fructele sale. Fructul este foarte apreciat, mai ales pentru aroma sa caracteristica, ci şi pentru culoarea rosu aprins, si este consumat in cantitati mari, fie ca produse proaspete, preparate sau in produsele alimentare, cum ar fi conserve, suc de fructe, placinte, sortimente de inghetata, milkshake, etc Aroma artificiala de capsuni este, de asemenea, utilizata pe scara larga in tot felul de produse alimentare industrializate.

Capsuna de gradina a fost pentru prima data crescuta in Bretania, Franţa in 1740 prin altoirea dintre Fragaria Virginiana din estul Americii de Nord, care a fost remarcata pentru gustul sau, si Chiloensis Fragaria din Chile şi Argentina , care a fost remarcata pentru ei dimensiunile ei mari.

Soiuri de Fragaria Ananassa au înlocuit, in productia comerciala, capsunile de padure, care au fost prima specie de capsuni cultivate in secolul al 17-lea.

Soiurile de capsuni variaza in mod remarcabil in marime, culoare, aroma, forma, gradul de fertilitate, sezon de maturare si rezistenta la boli. Unele variaza in frunzis, şi unele variaza semnificativ in dezvoltarea relativa a organelor lor sexuale. In majoritatea cazurilor, florile apar ca o structura hermafrodita, dar au rol fie masculin sau feminin.

Cultivarea urmeaza una din cele două modele generale, plasticultura anuala sau a sistemele perene de randuri . O cantitate mica de capsuni sunt, de asemenea, produse in sere în afara sezonului
.

No comments:

Post a Comment