.

Tuesday, April 27, 2010

Cum se cresc capsunile

Cele mai iubite dintre toate fructele de vara, dulcele capsuni sunt o tentatie irezistibila pentru aproape oricine.
Capsunile sunt diferite de alte fructe, intrucat semintele lor sunt produse in afara fructului. Acest lucru si culoarea rosu aprins, le face, din pacate, foarte atractive pentru pasari.
Vara, capsunile sunt disponibile pentru o scurta perioada, nu mai mult de trei saptamani. Capsunile perene in schimb, pot produce pana la trei randuri de fructe pe parcursul intregului anotimp.
Inghetul trebuie luat in considerare prima oara atunci cand te gandesti sa cresti capsuni in gradina ta. Capsunile sunt foarte rezistente in timpul iernii, dar nu la fel de rezistente cand revin la viata primavara. Capsunile produc flori timpuriu primavara, si pentru ca sunt aproape de pamant, este important ca ele sa fie pozitionate astfel incat riscul de inghet sa fie minim. Cea mai inalta locatie este cea mai buna.
Inghetul poate face pagube mari in timpul cresterii capsunilor, atunci cand temperatura scade sub 2-4 grade Celsius.

Urmatorii factori care trebuie luati in considerare sunt soarele si vantul. Capsunile trebuie crescute in cele mai insorite zone posibile, si in zonele ferite de actiunea vantului. Daca este prea mult vant, insectele nu vor putea sa polenizeze plantele.
Ca un sfat, nu cresteti capsuni, in locul in care au crescut ardei, rosii, vinete si cartofi, intrucat acestea ar putea lua boala numita verticillium, care poate produce pagube serioase.
De asemenea, nu e recomandat ca ele sa fie crescute pe un teren care a avut recent iarba, intrucat, fara indoiala va avea un numar mare de larve, care nu vor rezista tentatiei de a gusta din noile fructe.
Capsunile cresc foarte bine in cutii de lemn inaltate.
Solul retine umezeala pe care capsunile o adora, si in acelasi timp este evitata saturarea cu apa.
In cazul de suprasaturare cu apa, capsunile incep sa putrezeasca.
Daca sunt folosite cutii de lemn, atunci este recomandat ca solul sa fie stropit cu un fertilizator facut din zeama de rosii, la fiecare doua saptamani.
Capsunile nu au radacini adanci si apreciaza daca solul este mai intai sapat putin in adancime.
Este recomandat ca solul sa fie pregatit cu cel putin o luna inainte de plantare. Solul trebuie fertilizat cu cat mai multa materie organica posibil.

No comments:

Post a Comment